Róka Sándor: Szakköri kalauz (7-8. évfolyam)


Róka Sándor

Szakköri kalauz

Feladatgyűjtemény matematikából 7-8. osztályosoknak

 

 

Azoknak a diákoknak ajánlom ezt a feladatgyűjteményt, akik szeretik a matematikát. Szeretnek feladatokon gondolkodni, és átélték már azt az örömet, amit akkor érzünk, ha megoldunk egy nehéz feladatot.

Egyszer egy újságíró megkérdezte Erdős Páltól: „Mitől lesz valaki jó matematikus? Milyen tulajdonságokkal kell, hogy bírjon?”

Erdős Pál válasza: „Nyilván elsősorban a tehetség, de ez önmagában nem elég. Kell egy bizonyos szorgalom és kell egy bizonyos érdeklődés. Rényi szokta monda-ni: Ha jókedvű vagyok, akkor matematikával foglalkozom, hogy jobb kedvű legyek. Ha rosszkedvű vagyok, akkor matematikával foglalkozom, hogy elmúljon a rossz kedvem.”

Az a meghatározó, hogy valakinek olyan legyen a természete, hogy állandóan foglalkozzék matematikával, akarjon matematikával foglalkozni.

Miért vagy jó matekos? – erről a kérdésről beszélgetnek diákok a KöMaL (Közép-iskolai Matematikai és Fizikai Lapok) honlapján (www.komal.hu) a Fórum rovatban. Kell az, hogy értelmes és érdeklődő legyél, és kell sok gyakorlás.

Aki végigoldja ezt a 800-nál több feladatot, olyan jártasságot szerez, hogy bejut az országos versenyek élmezőnyébe.

Lehet, hogy némelyik feladatot nehéznek érzed. Ha kitartó vagy és ügyesen gondolkodsz, akkor előbb-utóbb sikerül megoldanod, és utólag már nem is látszik nehéznek a feladat. Meg kell értened, miről szól a probléma, körüljárni a kérdést, és jó ötletek majd segítik a megoldást.

Sok olyan feladattal találkozunk az iskolában, melyeket könnyű elfelejteni, amelyekre másnap már nem emlékszünk. Ebben a feladatgyűjteményben találsz olyan feladatokat, olyan gyöngyszemeket, amelyeket ha sikerül megoldanod, azokra évek múlva is emlékezni fogsz.

A feladatgyűjteményben megoldási módszerek, témakörök szerint csoportosítottam a feladatokat, és leírtam azok részletes megoldását is. Kivétel a Munkafüzet 200 feladata (és még ezt követi önálló megoldásra 100 feladat), melyeknek csak a végeredményét adtam meg. A munkafüzet kérdésekkel segíti a megoldás megtalálását.

Sok feladat a 7-8. osztályosok országos versenyeiről való, feldolgozásuk segíti a versenyekre való felkészülést. Találunk a feladatgyűjteményben olyan feladatsorokat, melyek bevihetők középiskolás szakköri foglalkozásra is.

Nagyon sokat köszönhetek a könyv lektorának, dr. Kiss Géza tanár úrnak. Segítségével sok hibát eltüntettem a kéziratból, és hasznos tanácsaival jobbá vált a feladat-gyűjtemény.

Ha ügyesebbé válsz a (matematikai) problémamegoldásban, azzal olyan jártasságot szerzel, ami segít a mindennapi problémák kezelésében, és segíthet a későbbi munkádban is.

Róka Sándor

 

 

 

Méret: 22 cm x 16 cm

 

Oldaszám: 316 oldal

 

Ár: 2.500,-