Katz Sándor: Játékos matematika


Katz Sándor

Játékos matematika

 

Ezt a könyvet tanítóknak, tanároknak, szülőknek, és persze diákoknak szánjuk. Az a célja, hogy kedvet csináljon, és segítséget adjon a matematikai játékokhoz.

   Milyen játékokról van szó?Játékaink kétszemélyes, matematikai alapú játékok, melyekben két személy felváltva végez egy-egy megengedett lépést. Az nyer, aki egy kitűzött célt először el tud érni, vagy az veszít, aki a megengedett lépést már nem tudja elvégezni. A bemutatott játékokban nincs szerepe a véletlennek. A feltételektől függően az egyik játékosnak van nyerő stratégiája, és ha eszerint játszik, nyerni tud, bármit is lép a partner.

A játékok kiválóan alkalmasak arra, hogy a tanulók széles rétegét rávegyék az önálló gondolkodásra. Aki ezt néhány játéknál megpróbálja, és sikerélménye lesz, az utána már nagyobb eséllyel próbálkozik a matematikatanulás más területein is az önálló gondolkodással.

  Az egyszerűbb játékokat már nagyon korán, első osztálytól lehet és célszerű játszani. A könyvben a játékoknak szerepel a megoldása, elemzése is. De nem az a célja könyvnek, hogy elolvassunk egy játékot, és mindjárt a megoldást is, hanem az, hogy kezdjünk el a könyv példái alapján játszani, minden korosztályban a megfelelő szintű játékokkal, és magunk jussunk el, és a gyerekek is maguk jussanak el a megoldásig! Ne áruljuk el, ne nézzük meg a megoldásban a nyerő stratégiát! Legalábbis hosszú időn keresztül ne tegyük! Ha segítünk is, csak igen minimális segítséget adjunk! Ha megtaláltuk a nyerési lehetőséget, akkor módosítsunk a feltételeken, és a végén célszerű összefoglalni, hogy mi volt az adott típusú játék nyerő stratégiájának a lényege.

  A könyvben szereplő kb. száz játék száma többszörözhető, ha a feltételeket változtatjuk. Célszerű módosítani a kiindulási vagy célszámot, a megengedett lépéseket, vagy a könyvben szereplőnél is több esetben vizsgálni, hogy mi a helyzet, ha nem az nyer, hanem az veszít, aki az utolsó lépést végzi.

Játékaink, módszertani javaslataink bemutatásával az a célunk, hogy a matematikában minél többen találjanak vonzó és érdekes elemeket, minél többen éljék meg az önálló felfedezés, a konstruktív gondolkodás örömét.

 

 

Méret: 22 cm x 16 cm

Oldaszám: 183 oldal

Ár: 2.200,-

Tartalomjegyzék

Részlet a könyvből